To spaghetti we włoskim stylu zaskakuje smakiem. Ten piątkowy obiad to u mnie hit

Dodano:
Spaghetti alla puttanesca Źródło: Shutterstock / gkrphoto
Wystarczy kilka składników, by stworzyć pyszne spaghetti alla puttanesca. Połączenie czosnku, pomidorów, oliwek i kaparów sprawia, że to danie jest prawdziwą bombą smakową w iście włoskim stylu.

Spaghetti alla puttanesca to kwintesencja włoskiego smaku, która przywodzi na myśl filmy z Sophią Loren, szczególnie te wczesne, jak kultowe „Złoto Neapolu”. Bo to właśnie Neapol ponoć stworzył spaghetti alla puttanesca. Według przekazów danie narodziło się w słynnej neapolitańskiej Quartieri Spagnoli, znanej m.in. z domów uciech.

Jest także rzymska wersja spaghetti alla puttanesca, która różni się tym, że dodawane są do niej anchois. Puttanesca nie ma sztywno określonych składników, ale te, które zawsze się pojawiają, to: pomidory, oliwa z oliwek, czosnek, czarne oliwki i kapary. To właśnie one nadają jej charakterystyczny, słono-kwaśny smak. Mój piątkowy obiad robię w oparciu o wersję bliższą mojemu filmowemu sercu, czyli neapolitańską. W przepisie jednak znajdziesz informację, w którym momencie dodać fileciki rybne – jeśli zechcesz ugotować rzymską wersję tego spaghetti.

Jak zrobić spaghetti alla puttanesca?

Bazą tego dania jest makaron spaghetti. Należy go ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, co trwa zwykle około 8-10 minut. Tak ugotowany makaron to idealna konsystencja do podania z sosem, ponieważ wchłonie on smaki i nie będzie za miękki. Przygotowując sos, używaj pomidorów o dobrej jakości – świeżych, jeśli to możliwe, lub pomidorów z puszki, ale dobrej jakości (np. San Marzano). To one stanowią klucz do pysznego sosu. Używaj oliwek z miąższem, najlepiej ciemnych, np. Kalamata. Pamiętaj, że kapary mogą być bardzo słone, dlatego warto je przepłukać wodą przed dodaniem do sosu, zwłaszcza jeśli używasz tych konserwowanych w soli.

Porada: zawsze zachowaj odrobinę wody z gotowania makaronu, by ewentualnie dodać jej do sosu, jeśli będzie zbyt gęsty.

Przepis: Spaghetti alla puttanesca

Makaron, pomidory, oliwa z oliwek, czosnek, czarne oliwki i kapary – kwintesencja włoskiego smaku i aromatu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
471 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g spaghetti
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 4-5 filecików anchois w oliwie (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki oliwek czarnych
  • 2 łyżki kaparów
  • 400 g pomidorów w puszce (lub 4-5 dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Do dekoracji:

  • Kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMakaron spaghetti ugotuj al dente w dużym garnku z osoloną wodą, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle około 8-10 minut). Po ugotowaniu odcedź, zachowując trochę wody z gotowania. Czosnek posiekaj, a oliwki pokrój w plasterki. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paseczki. Jeśli używasz anchois, odsiedź je i drobno pokrój. Jeżeli dodajesz surowe pomidory, umyj je i pokrój.
  2. Przygotowanie sosuNa dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i papryczkę chili, smaż przez około 1-2 minuty, aż czosnek stanie się złocisty. Jeśli używasz anchois, dodaj je teraz na patelnię i smaż przez chwilę, aż się rozpadną i wchłoną w oliwę. Następnie dodaj pomidory (świeże lub z puszki) i całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.
  3. Dodanie oliwek i kaparówKiedy sos będzie gotowy, dodaj posiekane oliwki i kapary. Wymieszaj całość i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aby smaki się połączyły.
  4. Połączenie z makaronemUgotowane spaghetti dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj, aby makaron pokrył się sosem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody z gotowania makaronu.
  5. DekorowanieGorące spaghetti udekoruj przed podaniem kilkoma listkami świeżej bazylii.

Spaghetti alla puttanesca podawaj z dużą ilością sosu, najlepiej posypane świeżymi ziołami, takimi jak bazylia.

Jak przyprawić spaghetti alla puttanesca?

Do tego dania potrzebujesz tylko soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu, ale jeśli chcesz wzbogacić jego smak, możesz dodać zioła. Trochę suszonego oregano lub bazylii doda głębi, a jeżeli lubisz bardziej intensywny aromat, warto dodać szczyptę suszonego chili. Możesz również wzbogacić potrawę o świeżo starty parmezan, choć tradycyjnie we Włoszech do tego dania się go nie dodaje.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...